Sakıp Sabancı, 20’nci vefat yıl dönümünde anıldı…

Posted by

Sabancı Holding’in eski yönetim kurulu başkanı ve Türk iş dünyasının sevilen ismi Sakıp Sabancı, vefatının 20’nci yıl dönümünde anıldı.

Sakıp Sabancı, 7 Nisan 1933 tarihinde Kayseri’nin Akçakaya köyünde, altı çocuklu Hacı Ömer ve Sadıka Sabancı çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesinin Adana’ya göç etmesiyle çocukluğu bu ilde geçen Sabancı, ilkokulu Adana İsmet İnönü İlköğretim Okulu’nda okudu. Sabancı, lise eğitimini devam ederken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle liseyi bırakmak zorunda kaldı.

Sabancı ilk iş olarak Akbank’ta stajyer memurluk yaptı. Ardından çok genç yaşlarda Bossa Un Fabrikası’nda veznedarlıkta iş hayatına atıldı. Sırasıyla, çiftlik müdürü ve Bossa Tekstil İşletmesinin müdürü oldu. 1966 yılında polyester ve iplik fabrikası SaSa’yı kuran Sabancı, 1966 yılında babası Hacı Ömer Sabancı’nın vefatıyla birlikte Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Sabancı, 1957’de teyzesinin kızı Türkan Civelek ile evlendi. Çiftin, 1964 yılında Dilek, 1970 yılında Metin ve 1973’te Sevil olmak üzere üç çocuğu dünyaya geldi.

ÖZAL’IN İSTEĞİYLE HOLDİNGİ İSTANBUL’A TAŞIDI

1974’te Sabancı Holding’i, o dönemler Sabancı Holding Genel Koordinatörü olarak görev yapan eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ısrarı üzerine İstanbul’a taşıyan Sakıp Sabancı, 1967-2004 yılları arasında Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptı.

Bu dönemde Sabancı Topluluğu, çoğunlukla yüzde 50-50 ortaklık kurduğu, aralarında Bridgestone, DuPont, Toyota, Philip Morris, Kraft Foods International, Danone, IBM, Carrefour gibi dünya devlerinin bulunduğu şirketlerle ismini birleştirerek Sabancı logosunu dünyaya tanıttı.

Sabancı, 1964 yılından itibaren, 25 yıl süreyle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları, Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği üyeliği ve başkanlığı yaptı, ayrıca muhtelif vakıflarda çeşitli zamanlarda görevler üstlendi.1986 yılında Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Sabancı, 1987-1990 yılları arasında derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’nı yaptı.

Çeşitli üniversitelerden toplam 15 onursal doktora derecesi olan Sabancı, 1993 ve 2001’de Yılın İş Adamı unvanını aldı.

EĞİTİM; KÜLTÜR FAALİYETLERİNE ÖNCÜ OLDU…

Yaşamını, eğitim, kültür, sanat ve sanayiye adayan Sabancı ömrü boyunca Türkiye’nin gelişmesi ve dünya ülkeleri arasında yer alması için çalışmıştır. Hayırsever kişiliği ile bilinen Sakıp Sabancı, Sabancı Üniversitesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Hacı Ömer Sabancı Vakfı gibi birçok çalışmayı hayat geçirmiştir.

KİTAPLARIYLA TECRÜBELERİNİ NESİLLERE AKTARMAK İSTEDİ

Yazar kimliği ile de ön plana çıkan Sabancı pek çok kitap yazarak deneyimlerini yeni nesillere aktarmayı hedeflemiştir.

Sakıp Sabancı’nın; İşte Hayatım (1985), Para Başarının Mükafatıdır (1985), Gönül Galerimden (1988), Rusya’dan Amerika’ya Gezdiklerim Gördüklerim (1989), Ücret Pazarlığı mı Koyun Pazarlığı mı? (1990), Değişen ve Gelişen Türkiye (1991), Daha Fazla İş Daha Fazla Aş (1993), Doğu Anadolu Raporu (1995), Başarı Şimdi Aslanın Ağzında (1998), Hayat Bazen Tatlıdır (2001), Bıraktığım Yerden Hayatım (2004) adlı kitapları yayınlanmıştır.

İşte Hayatım kitabı İngilizce ve Japonca’ya, Değişen ve Gelişen Türkiye kitabı İngilizce’ye çevrilmiştir.

Sabancı, Japon, Belçika ve Fransa hükümetlerinden bu ülkeler ile Türkiye arasındaki dostlukları geliştirici çeşitli nişan ve taltifler almasının yanı sıra sosyal, kültür, sanat ve eğitim alanlarında yaptığı hizmetlerden dolayı “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” sahibi oldu.

Sakıp Sabancı, 10 Nisan 2004’te 71 yaşındayken şiddetli akciğer iltihabından hayata gözlerini yumdu ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Sabancı, vefat ettiğinde, Amerikan iş dergisi Forbes’in milyarderler listesinde 147’nci sırada yer aldı.

Güler Sabancı da bugün amcası Sakıp Sabancı’yı andığı bir paylaşım yaparken, Kayseri Sanayiciler Derneği Başkanı Memici Kızılkaya’dan da bir paylaşım geldi. Başkan Kızılkaya, Sabancı ile bir fotoğrafını paylaşarak, “Sakıp Sabancı adam gibi adamdı bugün ölüm yıldönümü Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun” notunu düştü.

patronlardunynasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir